Júniusi könyvajánló

Kultadmin
0

2023 júniusában is érkeztek új könyvek a sződligeti könyvtárba. 

Fiona Davis - A márvány könyvtár rejtélye

1913. A felszínen Laura Lyons élete teljesen rendben van - a férje a New York-i Közkönyvtár szuperintendánsa, az állása lakást nyújt nekik a pompás épületben, s a sors két gyermekkel áldotta meg őket. Ám az önfejű, szenvedélyes Laura többre vágyik, és amikor felveszik a Columbia Egyetemre, hirtelen kitárul előtte a világ. Greenwich Village új, bohém közegének vonzásába kerül, s csatlakozik egy radikális, kizárólag nőkből álló csoporthoz, ahol nyíltan kimondják véleményüket a választójogról, a születésszabályozásról és általában a nők jogairól. Laura csakhamar azon kapja magát, hogy megkérdőjelezi hagyományos feleség- és anyaszerepét. És amikor értékes könyveket lopnak el a könyvtárból, kénytelen szembenézni változóban lévő prioritásaival.
1993. Sadie Donovan, a híres esszéíró Laura Lyons unokája megkapja álmai munkáját; a New York-i Közkönyvtár egyik kurátora lett. A feladat azonban hamarosan rémálommá válik, amikor az általa rendezendő kiállításra szánt ritka kéziratok, jegyzetek és könyvek kezdenek eltünedezni a könyvtár híres Berg-gyűjteményéből. A dolgok azonban váratlanul személyessé válnak, amikor a nyomozás kellemetlen, a saját családi örökségével kapcsolatos igazságokhoz vezeti el Sadie-t - olyan igazságokhoz, amelyek új megvilágításba helyezik a könyvtár történetének legnagyobb tragédiáját.


Danielle Steel - Royal

Danielle Steel elbűvölő történetében egy hercegnőt a második világháború idején biztonságos helyre menekítenek, ahol a fiatal lány szerelmes lesz, és örökre elvész.

Nagy-Britannia, 1943. Hatalmas pusztítást okozva és mindent elsöprő félelmet keltve tombol a háború, amikor a király és a királyné legfiatalabb lányukat, Charlotte-ot egy Yorkshire megyében élő megbízható nemesi családhoz küldi, mivel a gyenge egészségű, ám önfejű hercegnő számára túlságosan kockázatos lenne a háború sújtotta Londonban maradni.
A trónöröklési sorban harmadik, mindössze tizenhét éves Charlotte-nak nincs ínyére, hogy álnéven kell megérkeznie Yorkshire-be, ahol egyedül a pártfogói ismerik valódi személyazonosságát. De lassan kezdi megszeretni a reflektorfényen kívül eső életet, figyelmét lekötik a szeretett lovával folytatott edzések. Ám azt senki sem látta előre, hogy beleszeret pártfogói fiába...
Az események tragikus fordulata folytán egy újszülött kislány árván marad, és a gyermek a legszerényebb körülmények között cseperedik fel. Senki, még ő maga sem tud a származásáról. Ám amikor előkerül egy köteg elrejtett levél, fény derül a csaknem két évtizedes titokra, és előlép egy régen elveszett hercegnő.

Fábián Janka - A szabadság szerelmesei


Szenvedélyek és árulások, szerelem és bosszú a forradalom és a szabadságharc viharaiban.

Az Anna-bál szerelmeseiből megismert Györöky Ilka és családja története folytatódik a méltán híres balatonfüredi reformkor következő évtizedében. Az 1840-es években még az eddiginél is pezsgőbb és színesebb társasági és kulturális élet zajlik a népszerű üdülőtelepen, és az évente megrendezendő Anna-bálok egyre nagyobb vonzerőt jelentenek a környékbelieknek valamint a távolabbról idesereglő vendégeknek. Szinte minden évre jut egy-egy újabb szenzáció, vagy ünneplésre okot adó alkalom: például az új Kerektemplom felépítése, vagy a Kisfaludy gőzhajó vízre bocsátása. Ilka gyermekei lassan felnőnek, és ebben a mozgalmas évtizedben ők is átélik a szerelem, a barátság, a rivalizálás és ellenségeskedés érzelmi viharait.

Lassan elérkezik a világtörténelmi jelentőségű 1848-as esztendő, amikor a történelem forgószele mindannyiuk életét gyökerestől felforgatja. Fábián Janka új regényében Balatonfüred mellett immár Bécsbe és Pozsonyba is ellátogathatunk, hogy szemtanúi lehessünk, hogyan élték át a korabeli emberek a forradalomba és szabadságharcba torkolló, izgalmas késői reformkor éveit.

Kolozsi László - Áram nélkül


Miután az ember sikeresen elpusztította a környezetét, hatalmas, sárga homokviharok söpörnek végig a Földön, és pár hónap alatt tönkreteszik a világ energiaellátását. Az elszabaduló káoszban megsemmisül a mai technológiai civilizáció, és a maradványai közt egy békés, iparosodás előtti társadalom épül fel. Beni egy idilli erdei faluban jár iskolába, ahol azt tanítják, hogy a Totális Áramszünet előtt rosszul viselkedett az emberiség, és az egyetlen helyes út a gépek nélküli. A különleges képességű kisfiút azonban rettentően érdekli a szokatlan szerkezetek titka. Csakhogy a mindent megmozgató energiaforrásra sokaknak fáj a foga... és az őrült hajsza során Beninek kell eldönteni, kivel osztja meg a tudását.





Bauer Barbara - Bíborbetűk

Vannak, akik úgy gondolják, az Ige Istennél van, és a Terv elkészült.

És vannak, akik úgy gondolják, jobb, ha a múltat homály fedi. Ők azok, akik kart karba öltve irányítják a világot. Az egyházi és a földi hatalom. Mindkettő fogságban tartja a szellemet, elnémítja a hangot, hogy saját képére formálhasson.

A XV. század elején a Rajna mentén újra felüti a fejét a pestis. Agnes, az alig 12 éves kislány egyedül marad. Édesanyja utolsó kérése, hogy keresse meg a Mestert, az idegent, aki a műhelye mélyén valami titokzatos találmányon dolgozik.

Agnes édesapja könyvmásoló volt. Az egyetlen, amit örökül hagyott a lányának, a betűk ismerete, és egy emlék egy könyvről az öröklét receptjével. Ez a tudás és egy levél hozzájárul ahhoz, hogy Agnes inasnak szegődhessen a Mester mellé. Itt ismeri meg Hansot, a fiatal novíciust, aki - akárcsak egykor Agnes édesapja - szkriptorként dolgozik. És itt ismeri meg a tudást, a gondolatot, az igazságot, ami ez idő tájt a kiváltságosok tulajdona.

Agnes a Mester mellett marad, Hans végérvényesen Isten mellé szegődik, és egy időre elválnak útjaik.

Azonban az évekig tartó munkát, a nyomtatott betűbe vetett hitet, amely letörhetné a sötétség láncait és szárnyára kaphatná a szellemet, veszély fenyegeti.


Mészöly Ágnes - Hanga és Várkony

A HUBBY-díjas szerző kultikus regénye egy kötetben!

"Most akkor mégis az iskola a legizgalmasabb hely a világon? Hanga és Várkony történeteiből egy dologra biztosan fény derül: a suli tele van nagyon különös figurákkal. Ráadásul Hangának, a különc, talpraesett lánynak és Várkonynak, a sokszor keményfejű, ám annál bátrabb fiúnak hála, hamar kiderül, hogy a mindennaposnak tűnő dolgok mögött valódi rejtélyek bújnak meg.

Mészöly Ágnes - a kortárs gyerekirodalom egyik legérzékenyebb szerzőjeként - Hanga és Várkony történeteiben mai nyelven, humorral és empátiával fordul minden generáció felé, és kiapadhatatlan fantáziával egy olyan iskolát teremt, ahova mindannyian tartozni szeretnénk, és ahol, mondjuk, a vízpart élővilágának ismertetését senki nem fojtja tömény érdektelenségbe. Hanga és Várkony, a két egymástól nagyon különböző kiskamasz azt mutatja meg, hogy csakis együtt, egymást kiegészítve vagyunk képesek a jóra, a változásra - ne riadjunk meg semmilyen kalandtól!"


Megjegyzés küldése

0Megjegyzések
Megjegyzés küldése (0)